Om kunstterapi / Kunstterapeutiske værktøjer

Kunstterapeutiske værktøjer

I kunstterapien arbejder vi i det imaginære rum. Det vil sige i fantasiens verden og i billedernes sprog. Det kan gøres på mange måder, nogle af værktøjerne er:

- maleri
- kollager
- tegning
- ler
- bevægelse
- fantasirejse
- mindfulness
- trommespil
- dyrekasse
- drømme-arbejde
- aktiv imagination
- bagside billeder
 
Den aktive imagination er centralt i en kunstterapeutisk proces.  Den indeholder 2 faser: en aktiveringsfase, hvor det ubevidste forstyrres i sin "tornerosesøvn", og en imaginær dialog med det ubevidste, ligesom når man laver en drejebog til et teaterstykke.

Aktiveringsfasen kan være en livskrise, hvor følelser er blevet mere aktive. Det kan være en ulykkelig forelskelse, en fyring eller problemer i familielivet.
 
Aktiveringsfasen kan også være en billedskabende proces, hvor vi åbner op til det ubevidste, fordi vi måske bare er nysgerrige og gerne vil dybere ned i psyken.

I en aktiv imagination er der en klar adskillelse mellem jeg'et og det ubevidste. Jeg'et har sin egen stemme og Selvet, eller et område i det ubevidste, har sin. Man nedskriver dialogen, så man bagefter kan reflektere over indholdet i den.

Denne metoden brugtes flittig under hele processen og den aktive imagination kan næppe springes over, når man arbejder kunstterapeutisk med billeder.
Karin van Everdinck Diplom Kunstterapeut & Supervisor MPF/Roskilde & Sorø | CVR: 40129820  | Tlf.: +45 24 48 04 47 | everdinck@gmail.com