Sandplay er, ligesom kunstterapi, baseret på Jungs psykologi, hvor arbejdet med symbolik er en direkte form for kommunikation med det ubevidste.

Gennem det ubevidste kan du komme i kontakt med dit indre, kreative potentiale.

Der er mange veje til kontakten med det ubevidste, f.eks. gennem dine drømme, kunstterapeutiske udtryk, sandplay, kollektive fortællinger (bl.a. eventyr). Det ubevidste udtrykker sig i symboler.

Symboler er billeder på psykens indhold, der delvis trænger sig op i bevidstheden og de indeholder energien til transformation.

Sandplay kan bruges på mange måder: i psykoterapi med børn, unge og voksne og i supervision og coaching.

Symboliseringsevnen udvikles i det tidlige samspil mellem mor og barn og kan udvikles gennem kreativt arbejde. Den elskede bamse kan trøste, fordi barnet kan symbolisere.

Symboliseringevnen er afgørende for, at barnet kan bearbejde sine oplevelser og udvikle sig videre. Evnen til at symbolisere kan udvikles hele livet i terapi gennem leg, kreative udtryk og samtale om symbolerne hos både børn, unge og voksne.

Hvordan arbejder vi med Sandplay?

Rent praktisk består sandplay af en sandkasse i terapilokalet samt mange forskellige figurer: dyr, personer, køretøjer, eventyrfigurer, fabeldyr, sten, træer, huse mm. Den fysiske kontakt med sand og vand bringer klienten i kontakt med legen, hvoraf der opstår et ”sandbillede”.

Sandbilledet er et symbolsk udtryk for noget indre, som nu er blevet synligt, og hvor jeg som terapeut bliver vidne til. Det vil ofte være dybere lag af personligheden, som det kan være vanskeligt at udtrykke i ord, der kommer til udtryk.

Terapeuten og klienten undersøger billedet og får en dialog i gang, der kan trække tråde til klientens liv og forhistorie. I arbejdet med børn er det nogle gange nok at blive set.

Der sættes, ligesom i kunstterapi, en proces i gang i det ubevidste, der vil skabe forandring over tid.